Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Goa'uld technológia

 

Goa'uld technológia [szerkesztés]

Űrhajók [szerkesztés]

Halálsikló [szerkesztés]

Gyors támadó űrhajó, amely képes az űrben vagy a víz alatt is repülni. Alakja hasonlít az egyiptomiak szimbolikus állatára, a szárnyas szkarabeuszra. Nem rendelkeznek hiperhajtóművekkel, így általában a Ha'tak-ok viszik őket a harctérre. Alapesetben egy Goa'uld szolgálatában álló Jaffa vezeti. Nem rendelkezik pajzzsal.

Tel'tak [szerkesztés]

Fegyvertelen szállítóhajó, tipikus felszereltsége négy mentőkabin, illetve a gyűrűk. Néhány Tel'tak álcázó berendezéssel is fel van szerelve. A hajó két fő részre osztható, a repülő részegységre, amelybe közvetlenül nyílik a bejárat, és a szállítóegységre. Válaszfallal vannak elválasztva, amely kivehető.

Al'kesh [szerkesztés]

Az Al'kesh egy közepes erősségű bombázó melyet a bolygók támadásakor használnak. Plazmafegyvere, mely az elsődleges támadóeszköze, képes áttörni akár a Tok'ra földalatti alagútrendszerének védőfalait is. Az Al'kesh-t használják még a könnyű fegyverzettel felszerelt Jaffa csapatok szállításában is, a bolygón történő landolás után a Jaffa harcosok hadrendbe állíthatóak.Az Al'kesh módosított változata képes arra, hogy belépjen a hipertérbe is, és nincs szüksége egy kiépített bázis támogatására, mint a Halálsiklóknak. Az Al'kesh két alapvető fegyver-rendszerel van felszerelve. Ezek között az egyik két nagyméretű botfegyver, és lövegtornyok különböző energia- és plazmafegyverekkel. Nem rendelkezik pajzs rendszerrel. Az Al'kesh az alapvető harci eszköze a Lucian Szövetségnek.

Ha'tak anyahajó [szerkesztés]

A Ha'tak vagy Goa'uld anyahajó a legnagyobb Goa'uld űrhajó. Két különböző hajótestből áll, egy tetraéder alakú fő részből és egy ezt körbeölelő gyűrű részből. A ha'tak szó annyit jelent, hogy gúlahajó. A Ha'takok sok esetben piramisokon landolnak. (Két esetben a Cheyenne hegységben is leszálltak.) Fel van szerelve hiperhajtóművel és ha nem éri komolyabb sérülés 32,000 alkalommal képes hiperűr-ugrásra. A parancsnoki központ neve pel'tak. Több száz Halálsiklót képes szállítani, amelyeket támogató egységnek használnak. Több ágyúval is fel van szerelve, melyek a törzsön vannak szétszórva. Az Isteni kegyelem c. részben a támadó anyahajók bombázzák az USA keleti partvidékét. Minden egyes bomba egy 200 megatonnás nukleáris robbanófejjel felszerelt bombával ér fel.

Zat'nik'tel [szerkesztés]

A tüzelésre kész zat

A legtöbbször használt fegyver, használatától az áldozat elveszti eszméletét. Az első lövés kínokat okoz és/vagy eszméletvesztést, a második halált, a harmadik pedig atomjaira bontja áldozatát. Általában zat-nak nevezik. A legtöbbször akkor használják a földi harcosok, ha elektromos berendezést akarnak tönkretenni, vagy az ellenséget meg akarják bénítani a megölése nélkül.

Botfegyver [szerkesztés]

Ez a fegyver van általánosítva a Goa'uld hadseregben, a Jaffáknál. Egy hosszú fém rúdból áll, amin a markolat is van, a végén pedig mandula alakú fejjel van felszerelve, ami tüzeléskor kinyílik. A bot hástó végén "puskatus" található, így közelharcra is használható. Folyékony naqahdah-val működik. Képzett kezekben nagyon hatásos, de sokkal lassabban tüzel, mint a földi fegyverek. Goa'uld űrhajók többsége rendelkezik egy nagyobb és erősebb változatával.

Kézi fegyver [szerkesztés]

Ismerik még szalageszközként is. Egy fém kesztyűhöz hasonlít a közepén egy nagy piros drágakővel. Ez minden Goa'uld saját fegyvere. Csak az tudja használni, akinek a vérében van egy kis naquadah (vagy régebben gazdatest volt). Használható az ellenfél kínzására, illetve a kivégzendő ellenfél hosszú és fájdalmas megölésére. Képes még üzenet küldésére a Goa'uld és az áldozat között.

Szarkofág [szerkesztés]

Visszahozza a holtakat az életbe, meggyógyítja a súlyos sérüléseket. Extrém módon meg tudja hosszabbítani egy Goa'uld életét. Ha embernél használják, akkor függőséget okoz, használatának felfüggesztése után elvonási tüneteket, majd halált okoz. A Tok'ra nem használja, mert a használóját a Goa'uldok gonoszságára készteti.

Gyógyító eszköz [szerkesztés]

A Kézi eszközhöz hasonlóan a kézen kell viselni. Képessé teszi a Goa'uldot, vagy egy régebbi gazdatestet a gyógyításra.

Pajzs [szerkesztés]

Minden Goa'uld vezérhajó és néhány Goa'uld vezető képes energiapajzsot létrehozni a saját védelmére. A személyi változata képes arra, hogy blokkolja a lövedék mozgási energiáját. Nem volt képes azonban ellenállni a kis mozgási sebességű lövedékeknek, például a késeknek, nyilaknak. Később ezt a hiányosságot is kijavították.

Kínzó bot [szerkesztés]

Ezt a fegyvert kínzás használtak, hogy információt csikarjanak ki a foglyokból. A vége három felé ágazik, mint egy szigony. Szélsőséges fájdalmat okoz, és alkalmazásakor fény csap ki az áldozat száján, fülén és szemén. Az utolsó évadban a Szabad Jaffák és a Lucian Szövetség is ezt használta.

Tollan technológia [szerkesztés]

Ion ágyú [szerkesztés]

Tollana bolygó védelmi rendszerét alkotja, véd a Goa'uld támadás ellen. Egyetlen lövése képes elpusztítani egy Goa'uld Ha'tak anyahajót. Ennek ellenére, Anubis képes volt kifejleszteni ellene a megfelelő védelmet, mert rendelkezik a felemelkedettek tudásával.

Fegyver hatástalanító [szerkesztés]

A tollan világra érkezők fegyvereit kapcsolja ki. Általában a kormányépületek bejáratánál helyezkedik el.

Tollan fáziseszköz [szerkesztés]

Ezzel a hordozható kis eszközzel képesek a Tollanok átmenni a szilárd anyagokon, például a földi kapun található Íriszen.

Csillagkapu-másolat [szerkesztés]

Az eredeti tollan bolygó pusztulása után, a tollan csillagkapu elpusztult. Amikor az új hazájukba, Tollanába költöztek, a Nox segítségével új csillagkaput építettek. Az új kapu sokkal kisebb és vékonyabb az Ősök által készített csillagkapuknál.

Kommunikációs eszköz [szerkesztés]

Személyi „Gyorsabb-a-fénynél” kommunikációs eszköz. Amikor egy tollan csoportot a Földre menekítettek ki a régi bolygójukról, képesek voltak kapcsolatba lépni a Nox-szal a csillagkapu nélkül is. Nem egyszerűen a tér torzításával működik, ahogy az egyik tollan leereszkedően közölte Daniel Jacksonnal.