Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ős technológia

 

Ős technológia [szerkesztés]

Atlantisz pajzsa aktív
 • Transzportgyűrűk. A teleportáló rendszert napjainkban a Goa'uld, a Tok'ra és a Prometheus-on az emberek is használják.
 • Csillagkapu: A csillagkapukat az Ősök alkották meg, és ők helyezték el szerte a galaxisban a DHD-vel (Dial Home Device, angol szó, jelentése: Tárcsázó eszköz).
 • Időgép. Az Ősök képesek voltak Időgépet készíteni, hogy megmentsék saját magukat. A Janus nevű Ős fejlesztette ki. Az CSK-1 megtalálta ezt a gépet, és visszautazott Ré korába az ősi Egyiptomba, hogy megmentsék a Földet. Készítettek még egy nagyobb méretű gépet is, ami miatt a CSK-1 egy időbuborékba került, és egyetlen nap történései játszódtak le újra és újra.
 • DNS újraíró. Ezt az eszközt a Nirrti nevű Goa'uld használta fel arra, hogy kifejlessze magának a tökéletes embert, a tökéletes gazdatestet.
 • Az Ősi tudás tára. Ezt az eszközt a CSK-1 találta az egyik bolygón. Jack O'neill belenézett, és a szerkezet az agyába töltötte az Ősök teljes tudást. Az emberi agy korlátozott kapacitása azonban nem bírja feldolgozni ezt a hatalmas adatmennyiséget. Jack O'neill indította be az antarktiszi ősi előőrsöt, amivel sikerült legyőzni Anubis Föld elleni támadását.
 • Zéró Pont Modul, ZPM. Ezt az eszközt az Ősök használták, ezzel biztosították hatalmas energiaigényüket. Minden a Földön található energiaforrásnál erősebb, évezredekig képes működni. Ezzel indították be az antarktiszi előőrsöt. A CSKP egyetlen ZPM-jét kimerítették akkor, amikor féregjáratot nyitottak a Pegazus galaxisba, hogy megkeressék Atlantis városát. A ZPM energiáját egy belső univerzum vákuum-energiájából nyeri. A vákuumenergia röviden azt jelenti, hogy részecskepárok keletkeznek a semmiből és tűnnek el azonnal. a ZPM ezt a jelenséget használja ki valahogy, az energia előállításához.
 • Drone fegyver. Ez az eszköz, amely leginkább egy medúzára hasonlít, képes bemérni és elpusztítani egy kisebb hajót. Több ilyen drone képes elpusztítani bármilyen hajót, ezt be is bizonyította, amikor Anubis Föld elleni támadásakor szétverte az egész Goa'uld flottát. Képes áthatolni bármelyik energiapajzson is. Rendkívül fejlett vezérlőrendszerük van, képesek elkapni a kisebb és gyorsabb hajókat is.
 • Dakara szuperfegyver. Képes szelektíven, bármekkora területen az alanyok atomjaikra bontására. Minden életet képes kioltani a galaxisban, ha átküldik a hatását a csillagkapuk hálózatán. A fegyver segítségével pusztították el a Replikátorokat. Anubis a szuperfegyver segítségével ki akarta irtani az életet az egész galaxisban. Anubis halála után a szabad Jaffáké lett a fegyver . Késöbb az Ori ellen használták, de egy Ori Anyahajó elpusztította azt.
 • Ugró. Az Ősök által használt űrhajó, amely képes áthaladni a csillagkapukon.Vezetésére csak az Ősök-génjének nevezett ATA gén tulajdonosa képes. Alakja egy hengerből ferdén kivágott darabra hasonlít. Rendelkezik álcázó-rendszerrel, valamint saját fegyverzettel, drone-okkal. Belső szerkezete két részből áll: az irányítófülkéből valamint a hátsó helyiségből, amelyeket egy légmentesen zárható ajtó választ el.
 • Az ősök egy 10000 évvel ezelőtti kutatás védelmére(Arturus-projekt) is létrehoztak egy fegyvert a Pegazus galaxisban, mely képes volt átlyukasztani egy teljes lidérc flottát. Egy drone rakétakilövőállomáshoz hasonló, de sokkal erősebb fegyver. Mikor újra működésbe akarták hozni, egy hatalmas energiakisülés miatt elpusztult.
 • Ős műhold. Hatalmas erejű támadó berendezés, mely egyetlen erős lézersugárral képes elpusztítani szinte bármilyen hajót. Ebből az egyszerű szerkezetű gépezetből 2 ismert darab létezett: 1 a Pegazus galaxisban, mely segített elpusztítani rengeteg hajót, de egy lidérc kaptárhajó megsemmisítette; illetve egy a mi galaxisunkban, mely egy bolygó körül keringett. Ez utóbbit az Ori telepítette, hogy el tudja pusztítani a veszélyesebb ellenfeleiket is (ez pusztította el a Prometheus-t). A gép sugara hasonlít az Ori rombolósugárhoz, csak sokkal vékonyabb, folyamatos sugarat küld a műhold, mely akár 1,5-szer olyan erős is lehet, mint a hasonló Ori fegyverek. Carter ezredes segítségével sikerült elpusztítani a műholdat.
 • Ős szék. A szék az ős helyőrségek alapkövei, Atlantiszon és az Antarktiszon találtak belőlük. Minden esetben egy üres terem közepén áll. Hogyha valaki beül úgy, hogy van benne ős gén, akkor a szék hátradől, és a teljes teremmel együtt kék fényárban úszik. A széket vezérlő egyén gondolatokkal képes irányítani a bázis összes rakétáját és nagy hatótávolságú fegyverét. A szék díszítése szürke és szöges, inkább a lidérc technológiára emlékeztet. Kezeinkkel is irányíthatunk a székből, a szék karjai végén lévő, kocsonyás állagú interface-ből.
 • Ős építő gép. A gépezet hasonlít az Ősi tudás tárára (lásd fentebb), csak itt a használó alapvető molekulákból rakja össze a bonyolult szerkezeteket. Hatalmas koncentrációt igényel sok időn keresztül, így elég fárasztó a használata. Merlin is ezzel dolgozott a laboratóriumában, de az Ori hajókon is megtalálható.
 • Merlin ősi fegyvere. „Merlin valami új találmányon dolgozott. Egy fegyveren, mely képes elpusztítani a felemelkedett lényeket.” – Daniel Jackson. Daniel ezt a szöveget merlin ősi naplójából olvasta fel (lásd lentebb). A fegyver egyetlen csapással képes elpusztítani a felemelkedett lényeket. „Egy energiaátviteli eszköz, ami a Zéró Pont Modul-hoz hasonló, kivéve, hogy a szubtérből az energiát nem a hagyományos tér-időbe vezeti el, hanem a felemelkedett lények által elfoglalt dimenzióba.” – Kavsir, az asgard. A fegyver beindító kulcsa a Sangreal, az a vérkő, melyet Merlin mindig a nyakában hordott (Sangreal – Szent grál). A fegyvert sikeresen megépítették és elküldték az Ori galaxisba, Csillagkapu: Az igazság ládája című Stargate-filmben kiderül, hogy a fegyver működött.
 • Merlin naplója. A napló egy interface, kombinálva a fázisváltó berendezéssel (lásd lentebb). Merlin így képes volt elrejteni a kutatásait a felemelkedett lények elől.
 • Fázisváltó gépezet. Merlin találmánya, melyet egy erőmező is védelmez. Carter ezredes képes használni a földi generátorokkal is. A gép áthelyezi a mezején belüli összes dolgot egy párhuzamos síkra, mely így 100%-ig védve van minden technológiától. Amit eltüntet, az teljesen láthatatlan a mezőn kívülieknek, de akik belül vannak, azok a mezőn kívülre is látnak.
 • Az ősi pajzs. Atlantisz védőpajzsa, mely 3 ZPM segítségével több mint 10000 évig működött, beleértve azt az időt is, mikor a lidércekkel háborúztak és később, míg elsüllyesztették a várost a Lantea óceánjának mélyére. A pajzs teljesen átlátszó, de szinte lehetetlen feltörni. Egy hasonló pajzs íriszként van az atlantiszi kapun, és a cellákon. Atlantiszon most is működik, 1 ZPM-el.
 • Az ős hadihajók. Az ősök több hajót is építettek ezek közül az Auróra és az Orion az ismertebbek. Természetesen nem csak anyahajókat építettek hanem számos cirkálót és ugrókat is. De a leg szembetűnőek a városhajók voltak mint példának okáért Atlantisz. Természetesen ezekbe is lehetett ZPM-et rakni 2 ilyen hajó tűnik fel, az Atlantisz és még egy városhajó osztályú város de erről nincs olyan sok információ.
 • Ős kaputelepítő és felderítő hajók. Az ősök több százezer évvel Atlantisz előtt hajókat küldtek az űrbe amik a galaxisokban a lakható bolygókon csillagkapukat helyeztek el. Ezek elküldése után nemsokkal csillaghajókat indítottak melyek a telepített csillagkapukat kutatták fel és tárcsázták. Ilyen hajókról csak keveset tudunk ugyanis az ősök a nagy járvány idejn visszahívták ezek legénységeit de a hajók mentek tovább automatikusan. Minden hajón volt egy csillagkapu. A csillagkapukat 9 ékzárral építették és ez a 9. tárcsázta a csillaghajókat. Ilyen hajókról csak 1-et ismerünk a Destiny (végzet) nevű hajót. Ezek a hajók a csillagok (napok) energiáját használják ki.
 • Ős hajómű. képes megközelíteni a fénysebességet