Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tau'ri technológia

 

Tau'ri technológia 

A Tau'ri, azaz a földi emberek elég sok technológiára tettek szert a CSKcsapatok segítségével.

Űrhajók 

Több, mint öt év kutatás után, több milliárd dollárt beleölve, több sikertelen prototípus után sikerült kifejleszteni az első idegen eredetű technológián alapuló űrhajót. Ez az F-302-es modell, ami két férőhelyes. Nem sokkal később megalkották az első csatacirkálót is, a Prometheus-t. Később az asgardok segítségével több ilyen hajót is sikerült megalkotni.

X-301 

Az első kísérlet egy idegen űrhajó megváltoztatására (átépítésére), egy Goa'uld Halálsiklóból. A kísérlet kudarcba fulladt, amikor a Goa'uld aktiválta a beépített hazahívó eszközt, hogy hazahívja az ellopott Siklót.

X-302 

A második kísérleti vadászrepülőgép program. Földi technológiával tervezték és építették meg. A Föld első kísérlete egy olyan hajó létrehozására, amely képes a hiperűrben repülni. A prototípus elpusztult, amikor részt vett a Föld megmentéséért indított akcióban Anúbisz ellen.

F-302

Az X-302-es kísérleti gép végső változata. Az F-302 egy elfogó vadászrepülőgép, amit az Egyesült Államok használt. Képes repülni az űrben, és rövidtávon a hiperűrben is. Felszerelhető a szabványos USA-beli fegyverekkel.

X-303 

Kísérleti vezérhajó, földi/idegen hibrid A Prométheusz kódnév alatt fejlesztették, ez lett kategóriájának első kész példánya. Elsődleges fegyverzetének rakétákat használtak; az Asgard védőpajzsot és hajtóművet később szerelték fel.

BC-303 

Prométeusz-osztályú csatahajó. Úgy lett tervezve és megalkotva, hogy képes legyen földönkívüli pajzs és fegyverzet kezelésére. Hiperűr-képes, és nyolc F-302-es Elfogó, vagy Halálsikló szállítására alkalmas. A fegyverzete sínágyúkból és földi rakétákból áll. Az egyetlen ilyen hajót (a Prométheuszt) az Ori harci műholdja elpusztította.

BC-304 

Deadalus-osztályú csatahjó. A Prométheusz utódja. Sokkal nagyobb elődjénél, és kétszer annyi F-302-es befogadására képes. Az első ilyen hajó Daedalus volt, később követte a Odyssey, majd a Korolev[1], amely az első orosz harci romboló (az USA-tól kapták az orosz csillagkapu használatának bérleti díjaként). Ezeket követte a USS Apollo, a Sun Tzu végül a George Hammond. Fegyverzete sínágyúkból és Mark V-ös rakétákból áll. Rendkívül precíz asgard teleportsugár-technológiával van felszerelve, emellett egy asgard számítógép is helyet kapott a gépen. Az Odyssey a sorozat utolsó részében megkapta az Asgardok hagyatékát. A hagyatékuk minden, amit tudtak, és minden, amilyen gépeik vannak. Ezek közé tartoznak sugárfegyverek, új asgard mag, melynek belsejében olyan technológiák is helyet kaptak, mint az időtorzító burok.

M.A.L.P.

A M.A.L.P.

A Mobile Analytic Laboratory Probe, vagy MALP (magyarul Mobil Elemző Laboratórium Szonda) egy kitalált eszköz a Csillagkapu univerzumában, amely egy valóban létező, Unnamed Ground Vehicle nevű eszközön alapul.

A Csillagkapu Parancsnokság a MALP elektromos berendezéseit arra használja, hogy ismeretlen bolygókat vizsgáljon meg, segítségével tudják eldönteni, hogy egy adott bolygó környezete biztonságos-e. A vizsgálathoz nagy felbontású színes kamerát, lézeres keresőt, spektrométert és kis hatótávú mikrofont használnak. Más érzékelők mérni tudják a légnyomást és a hőmérsékletet, a levegő összetételét és még azt is, ha a MALP az oldalán fekszik. A radioaktivitás is veszélyes a CSK csapatokra, ezért Geiger-Müller számlálóval is rendelkezik. Arra az esetre, ha az adott bolygón fejlett civilizációt sejtenek, vevőkészülékével számos szárazföldi adást képesek venni. A szerkezetre egyszerűen lehet kiegészítő érzékelőket és felszerelést rakni, ha egy küldetésnek vagy egy CSK csapatnak arra van szüksége.

Infravörös érzékelőt valószínűleg csak A sötétség határán című rész után telepítettek, amikor a szerkezet lámpái utazás közben elromlottak.

Írisz

Blokkolja a bejövő forgalmat; azért lett kifejlesztve, hogy megakadályozza az idegenek invázióját egy Földre irányuló tárcsázás esetén. A GDO elküldése után tenyérlenyomat vizsgáló berendezéssel nyitják ki. A csillagkapu eseményhorizontja előtt pár mikrométerrel található, ezáltal a féregjáratból kilépő anyag nem tud újra összeállni, ha az írisz csukott állapotban van.

Fegyverek

 • M4-es gépkarabély. Rendszeresített támadófegyver a CSKP-n (Csillagkapu Parancsnokság)
 • MP5. A CSKP-n rendszeresített géppisztoly.
 • P90. A CSK-1 által választott fegyver; a különböző osztagok különböző fegyverekkel harcoltak.
 • G36. A CSK csapatok által szívesen használt roham karabély.
 • AGM-65 Maverick. A CSKP módosította az AGM-65 típusú rakétát úgy, hogy közvetlenül átlőve a csillagkapun elpusztítsa az infravörös sugárral megfestett célpontot. Az UAV-k, és a területen tartózkodó csapat is megjelölheti a célpontot a Maverick rakétáknak.
 • Sínfegyver. A Prométheuszra telepítették, de a Lidércek Atlantisz elleni támadásánál is bevetették ellenük.
 • Kull Pusztító. A Kull Harcosok elleni harcban fejlesztette ki a Föld a Tok'rával közösen.
 • Anti-replikátor fegyver. A fegyver képes megszüntetni a replikátor részecskék közötti kommunikációt, melynek hatására a replikátor darabokra esik, és nem tud újra összeállni. Jack O'Neill építette Thor hajóján, mikor az elméjében volt az ősök teljes tudástára. Ezzel mentettek meg számos asgard bolygót is. Az asgardok képesek voltak ebből a fegyverből műholdat építeni, mely egyetlen lövéssel tud replikátortalanítani egy teljes bolygót. Az 51-es körzetben is próbálkoznak a műhold előállításával, eddig nem sok sikerrel.

Egyéb eszközök

 • GDO. Az angol Garage Door Opener (magyarul: garázsajtó nyitó). Rádiójel formájában küldte a féregjáraton keresztül a IDC-t (IDC, az angol Iris Deactivation Code rövidítése; magyarul: Írisz Deaktiváló Kód). Az IDC nélkül a CSKP nem nyitotta volna ki a csillagkaput lezáró Íriszt.
 • FRED. Az angol Field Remote Expeditionary Device (Csatatéri Távoli Expedíciós Eszköz) rövidítése. Egy hatkerekű szállítóeszköz, amely felszerelést tud átszállítani a csillagkapun.
 • UAV. Az angol Unmanned Aerial Vehicle (Embernélküli Légi Eszköz) rövidítése. A CSKP-nak különböző változatai voltak az RQ-1 Predator-nak (valóban létező amerikai fegyver): hosszútávú felderítő eszköz, rakétakilövő és a célpont-meghatározó, amely megfestette a célpontot egy vörös lézerrel, irányzékot adva a CSKP-ről a csillagkapun keresztül kilőtt Maverick rakétáknak.
 • Naquadah Generátor. A naquadah-val működő generátor minden hagyományos technológiánál nagyságrendekkel több tiszta energiát biztosít.